Θα χρειαστείτε:
Ξύλινο ταμπλό με διαστάσεις όσο θέλετε για το έργο σας
Διάφορα κομμάτια ξύλου, σε διαφορετικά μήκη και πάχη
Μεταλλικό χάρακα, τρίγωνο και μολύβι
Γυαλόχαρτο
Ξυλόκολλα
Μπογιές για ξύλο
Πινέλα, πανιά (βαμβακερά που όμως δεν αφήνουν χνούδια), σφουγγάρια ή ρολά βαψίματος
Αλφάδι
Βίδες και ούπατ για τρύπες 8 χλστ.
Εργαλεία: σφυρί, κατσαβίδι, ηλεκτρικό ή χειροκίνητο πριόνι (ακόμα κι αν πάρετε έτοιμες κομμένες τις σανίδες, σίγουρα θα χρειαστεί να κόψετε κάποιες, ώστε να φέρετε στην ευθεία την περίμετρο της τελικής κατασκευής σας), τρυπάνι και προαιρετικά μεταλλική σπάτουλα (για αφαίρεση μπογιάς)
Πώς γίνεται:
1 Ξεκινήστε, δοκιμάζοντας πάνω στο ταμπλό-βάση διάφορες συνθέσεις και σχηματισμούς με τα κομμάτια ξύλου που έχετε στη διάθεσή σας. Τοποθετήστε τα ξανά και ξανά σε τυχαίες θέσεις, φροντίζοντας να υπάρχουν εναλλαγές στα μήκη των τμημάτων και το βάθος όλης της επιφάνειας, ώσπου να καταλήξετε σε μία διάταξη που σας ικανοποιεί.
2 Όπου τα κομμάτια βγαίνουν έξω από τη βάση ή όταν δεν χωρούν στο σημείο όπου θέλετε, σημειώστε με χάρακα, τρίγωνο και μολύβι το σημείο όπου πρέπει να κοπούν και κόψτε τα με το πριόνι.
3 Μόλις καλύψετε όλη τη βάση και ολοκληρώσετε τα κοψίματα, κάντε πειραματισμούς με τα χρώματα, βάζοντας μία πολύ μικρή ποσότητα από κάθε χρώμα έχετε επιλέξει πάνω στα τμήματα της κατασκευής, ώστε να δείτε πώς συνδυάζονται καλύτερα. Αν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και διαφορετικές τεχνικές βαψίματος, ώστε να δώσετε και διαφορετικές υφές στα διαφορετικά ξύλα. Για παράδειγμα, μπορείτε να εφαρμόσετε κάποια χρώματα με πανί.
4 Επίσης, μπορείτε να δημιουργήσετε τεχνητά σημάδια και φθορές, χρησιμοποιώντας σφυράκι ή σπάτουλα και ξύνοντας κάποια ξύλα πριν το βάψιμο. Αντίστοιχα, μπορείτε να τρίψετε το χρώμα ή μόνο τις ακμές σε κάποια ξύλα μετά το βάψιμο, για να δώσετε ένα εφέ πατίνας.
5 Όταν είστε ικανοποιημένοι με τη διακόσμηση των ξύλινων τμημάτων, αρχίστε να τα κολλάτε ένα-ένα πάνω στη βάση, στη διάταξη που έχετε αποφασίσει.
6 Με το τρυπάνι, κάντε τρύπες 8 χλστ. σε κάθε γωνία του έργου σας. Έπειτα, σηκώστε το και τοποθετήστε το στο σημείου όπου θέλετε να το κρεμάσετε (είναι βέβαιο ότι θα χρειαστείτε βοήθεια για αυτό το βήμα, καθώς το βάρος θα είναι και αρκετό). Με το αλφάδι, βεβαιωθείτε ότι το έργο είναι τοποθετημένο στην ευθεία, σημειώστε με το μολύβι τα σημεία όπου βρίσκονται οι τρύπες που κάνατε και αφήστε το πάλι κάτω. Κάντε τις τρύπες στον τοίχο και, με το σφυρί, βάλτε μέσα τα ούπατ. Κρατήστε το έργο πάνω από τις τρύπες και βιδώστε τις αντίστοιχες βίδες, ώστε να το σταθεροποιήστε στον τοίχο.
Tips
- Αν δεν έχετε κομμάτια ξύλου, μπορείτε να ζητήσετε από έναν ξυλουργό να σας δώσει περισσεύματα από διάφορες κατασκευές του (σανίδες, πηχάκια, πλάκες ξύλου, τάβλες από παλιά κρεβάτια κ.άλ.) –ενδεχομένως και να μη σας χρεώσει κάτι για αυτά!
- Όταν κάνετε τις δοκιμές για τη διάταξη και τα χρώματα, μην ξεχνάτε κάθε τόσο να κοιτάτε τη σύνθεση από απόσταση ώστε να έχετε καλύτερη οπτική.
- Προτιμήστε για τα ξύλα σας μπογιές υδατικής βάσης και όχι λαδομπογιές, ώστε να στεγνώσουν γρηγορότερα.