Με πάνω από 815.000 πωλήσεις παγκοσμίως, το The Hummingbird Bakery έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο πετυχημένα βιβλία ζαχαροπλαστικής όλων των εποχών!
Στις σελίδες του, οι σεφ του θρυλικού φούρνου Hummingbird μοιράζονται με όλους εμάς 60 συνταγές για εκπληκτικά γλυκά. Μάφινς, τάρτες, κέικ και άλλες λιχουδιές που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο.
Δύο από αυτές τις συνταγές σας παρουσιάζουμε εδώ, ενώ μετά από κλήρωση, ένας τυχερός θα κερδίσει ένα αντίτυπο αυτού του ξεχωριστού βιβλίου ζαχαροπλαστικής από τις εκδόσεις Τερζόπουλος. (λεπτομέρειες στο τέλος)
Κάπκεϊκ με μάρσμελοου
Φτιάξτε αυτά τα λαχταριστά κάπκεικ και γαρνίρετέ τα με το φρόστινγκ βανίλιας που σας προτείνουμε. Αν θέλετε, προσθέστε από πάνω και τριμμένο μπισκότο!
Υλικά (για 12 κάπκεϊκ)
- 120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 140 γρ. ζάχαρη
- 11/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- 45 γρ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 120 γρ. πλήρες γάλα
- 1 αυγό
- 1/4 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
- 12 ροζ μαρσμέλοου μεσαίου μεγέθους
- 200 γρ. μίνι μαρσμέλοου
- 1 ποσότητα φρόστινγκ βανίλιας (βλ. σημείωση παρακάτω)
- βρώσιμο γκλίτερ, για διακόσμηση
- φόρμα για 12 μάφιν, με χάρτινες θήκες
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το βούτυρο σε μίξερ με αναδευτήρα (ή χρησιμοποιούμε μίξερ χειρός).
Χτυπάμε το μείγμα σε χαμηλή ταχύτητα ώσπου να αναμειχθεί καλά και να αποκτήσει θρυμματισμένη υφή. Προσθέτουμε σταδιακά το μισό γάλα και χτυπάμε ώσπου μόλις να ενσωματωθεί.
Χτυπάμε το αυγό, το εκχύλισμα βανίλιας και το υπόλοιπο γάλα σε ξεχωριστό μπολ για μερικά λεπτά. Τα προσθέτουμε στο μείγμα αλευριού και τα χτυπάμε ώσπου μόλις να ενσωματωθούν. Με λαστιχένια σπάτουλα, σπρώχνουμε τυχόν υλικά που δεν έχουν αναμειχθεί από τα τοιχώματα του μπολ μέσα στο μείγμα. Συνεχίζουμε να αναμειγνύουμε το μείγμα για μερικά λεπτά ακόμη, ώσπου να γίνει λείο. Προσέχουμε να μην το αναμείξουμε υπερβολικά.
Μοιράζουμε το μείγμα στις χάρτινες θήκες, γεμίζοντάς τις κατά τα δύο τρίτα. Τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 με 25 λεπτά, ή ώσπου να αποκτήσουν ανοιχτό χρυσό χρώμα και να επανέρχονται στο σχήμα τους όταν τα πιέζουμε. Όταν βυθίζουμε σουβλί στο κέντρο πρέπει να βγαίνει καθαρό.
Αφήνουμε τα κάπκεϊκ να κρυώσουν ελαφρώς μέσα στη φόρμα και μετά τα μεταφέρουμε σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.
Βάζουμε τα μαρσμέλοου μεσαίου μεγέθους σε πυράντοχο μπολ πάνω από σκεύος με νερό που βράζει. Τα αφήνουμε να λιώσουν και να γίνουν λεία. Όταν κρυώσουν τα κάπκεϊκ, αφαιρούμε ένα μικρό κομμάτι από το κέντρο τους και τα γεμίζουμε με λίγο λιωμένο μαρσμέλοου. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Προσθέτουμε τα μίνι μαρσμέλοου στο φρόστινγκ βανίλιας (βλ. σημείωση) και ανακατεύουμε με κουτάλι, ώσπου να διασκορπιστούν ομοιόμορφα. Απλώνουμε με κουτάλι το φρόστινγκ βανίλιας πάνω στα κάπκεϊκ και τα πασπαλίζουμε με βρώσιμο γκλίτερ.
Φρόστινγκ: 250 γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη, 80 γρ. ανάλατο βούτρο σε θερμοκρασία δωματίου, 25 γρ. πλήρες γάλα, εκχύλισμα βανίλιας (για 12 καπκεϊκ -διπλασιάζουμε τη συνταγή για κέικ 20 εκ.)
Χτυπάμε τη ζάχαρη και το βούτυρο σε μίξερ με αναδευτήρα (ή με μίξερ χειρός) σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα, ώσπου να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα. Μειώνουμε την ταχύτητα. Σε ξεχωριστό μπολ, αναμειγνύουμε το γάλα και μερικές σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας. Ρίχνουμε το μείγμα γάλακτος στο μείγμα βουτύρου, 1-2 κουταλιές τη φορά. Όταν αναμειχθεί όλο το γάλα, αυξάνουμε την ταχύτητα σε υψηλή, χτυπάμε το φρόστινγκ ώσπου να γίνει ανάλαφρο και αφράτο (περίπου 5 λεπτά). Όσο περισσότερο το χτυπάμε, τόσο πιο ανάλαφρο και αφράτο θα γίνει.
Χρυσό μπράουνι
Ιδού ένα διαφορετικό μπράουνι για όσους δεν αγαπούν την πλούσια γεύση της κλασικής σοκολάτας: φτιάχνεται με λευκή σοκολάτα.
Υλικά (για περίπου 12 κομμάτια):
- 150 γρ. λευκή σοκολάτα, χοντροκομμένη
- 125 γρ. ανάλατο βούτυρο
- 150 γρ. ζάχαρη
- 2 αυγά
- 11/2 κουταλάκια εκχύλισμα βανίλιας
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 πρέζα αλάτι
- 120 γρ. καθαρισμένα πεκάν, κομμένα
- ταψί 33 x 23 x 5 εκ., στρωμένο με λαδόκολλα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς.
Βάζουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο σε πυράντοχο μπολ και το τοποθετούμε πάνω σε κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (η βάση του μπολ δεν πρέπει να ακουμπά το νερό). Αφήνουμε το μείγμα να λιώσει και να γίνει λείο. Αποσύρουμε το μπολ από τη φωτιά.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί καλά. Προσθέτουμε τα αυγά και το εκχύλισμα βανίλιας, ανακατεύοντας γρήγορα για να μην ψηθούν τα αυγά. Δεν ανησυχούμε αν το μείγμα δείχνει σαν να κόβει.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και τα πεκάν. Ανακατεύουμε το μείγμα να ενσωματωθούν καλά τα υλικά και να διασκορπιστούν ομοιόμορφα τα πεκάν.
Βάζουμε το μείγμα στο προετοιμασμένο ταψί και το ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά, ή ώσπου να πάρει χρυσοκάστανο χρώμα και να παραμένει μαλακό στο κέντρο.
Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
———————————
Το “έτσι απλά” και τα Βιβλία Τερζόπουλος σας δίνουν την ευκαιρία να διεκδικήσετε ένα αντίτυπο του βιβλίου ζαχαροπλαστικής “The Hummingbird Bakery”!
Για να μπείτε στην κλήρωση:
Στείλτε στο info@etsiapla.gr ένα e-mail γράφοντας στο θέμα HUMMINGBIRD και μέσα στο μήνυμα τα πλήρη στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας και διεύθυνση με ΤΚ).
Έγκυρα θα είναι τα μηνύματα που θα φτάσουν έως και το μεσημέρι (12.00 μ.μ.) της Τετάρτης 28/12
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:
Μετά από κλήρωση, το βιβλίο κερδίζει η κ. Ισμήνη Πολίτη (Ν. Σμύρνη)